Микола Костриця "Товариство дослідників Волині: історія, діяльність, постаті"

 


   20 вересня 2022року виповнюється 80 років від дня народження Миколи Костриці — відомого  біографа  Житомирщини, організатора краєзнавчого руху в Україні, члена правління і почесного  члена Всеукраїнської спілки краєзнавців, лауреата премії «За відродження Волині». Микола Костриця відзначений нагородою Кембриджського міжнародного біографічного центру (Велика Британія) «За досягнення у ХХI столітті». Його ім’я включено до міжнародного енциклопедичного словника «2000 найвидатніших вчених ХХI століття».  За активну роботу з відродження духовності  М. Ю. Кострицю було нагороджено житомирською обласною премією імені Івана Огієнка, він є лауреатом Премії імені Дмитра Яворницького Національної спілки краєзнавців України.


   Важливою віхою у творчості вченого і визначним явищем у дослідженні історії краєзнавчого руху в Україні стала фундаментальна праця «Товариство дослідників Волині: історія, діяльність, постаті». Автор уперше узагальнив діяльність волинських краєзнавців протягом XX століття, детально проаналізував біографії і творчий шлях багатьох краєзнавців, котрі присвятили своє життя  вивченню  рідного краю. Ось як відгукнувся про монографію доктор філологічних наук професор

П. В. Білоус: «Нарешті з’явилася книга, написана на широкому і різноманітному документальному матеріалі, яка подає цілісну картину, своєрідну панораму дослідницьких зусиль не одного покоління краєзнавців Волині... Необхідні були зусилля та насичений безліччю фактів інтелект, аби все, що стосується краєзнавства, охопити, проаналізувати і викласти хронологічно, означивши головні та другорядні тенденції, здобутки і втрати у цій галузі протягом двох століть. Немає нічого дивного в тім, що це судилося здійснити М. Ю. Костриці – не за посадою на громадських засадах, а за громадянською позицією, за походженням (корінний житомирянин), за рівнем обізнаності про рідний край, за тією роллю, яку він нині виконує серед житомирсько-волинської інтелігенції»


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Гордість української сучасної літератури