Кольори часу Фредеріка Стендаля

 

uk.wikipedia,org

23 січня 2023 року відзначається 240-років від дня народження видатного французького письменника XIX століття Анрі-Марі Бейля, відомого під псевдонімом Фредеріка Стендаля. Стендаль, який творив на початку 19-го століття, був вельми оригінальною особистістю. Ховаючись під псевдонімом, він публікував книги і статті, авторство яких було визначено тільки після його смерті.

   Та й життя Стендаля було вельми цікавим – він був бажаним гостем на світських заходах і літературних вечорах, і домігся він такого ставлення до себе виключно за допомогою своїх особистісних якостей.

У нього було безліч псевдонімів, але найбільш відомі свої твори він опублікував під псевдонімом «Стендаль». Під цим ім’ям він в результаті і увійшов в історію.

Оскільки він ретельно приховував свою особистість, за життя він був відомий не як прозаїк, а як автор книг, присвячених італійським пам’яткам.

У 1800 році Стендаль брав участь у першому поході імператора Наполеона.

У війні 1812 року він теж взяв участь, але в якості інтенданта – в битві він участі не брав. Стендаль був присутній при Бородінській битві і бачив, як палає залишена Кутузовим Москва.

Після війни він став літератором і написав безліч статей, нарисів і путівників. Причина була проста – так він заробляв собі на життя.

Кумиром Стендаля був знаменитий французький письменник Мольєр.

Частина його рукописів, написаних ним під час війни 1812 року, загинула під час переправи через одну з російських річок.

Після остаточної поразки Наполеона Стендаль перебрався до Мілана, де і прожив сім років.

Сучасники описували письменника, як людину надзвичайно дотепну і веселу. Однак, у важкі роки, коли він перебивався випадковими заробітками, він постійно знаходився в депресії, писав і переписував заповіт, а на полях своїх рукописів малював пістолети.

Найвідоміший твір Стендаля «Червоне і чорне» написаний на основі замітки в розділі кримінальної хроніки в одній з місцевих газет.

В наші дні саме він вважається основоположником жанру «психологічний роман».

Словом «турист» ми зобов’язані Стендалю і його твору «Записки туриста». Саме з цього моменту це слово пішло в маси.

При спогляданні захоплюючих творів мистецтва письменник впадав в ступор, перестаючи помічати навколишнє. Зараз цей психосоматичний розлад називається синдромом Стендаля.

У 1842 році Стендаль прямо на вулиці знепритомнів, впав і помер, найімовірніше, від інсульту.

За життя він опублікував чимало статей в англійських журналах. Лише в 20-му столітті, через сотню років, вдалося встановити, хто був їх автором


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Гордість української сучасної літератури