Жан Батист Мольєр “Міщанин-шляхтич”

       15 січня 2022 року Жану-Батісту Мольєру виповнюється 400 років! 

                                                    book24.ua
     На честь пам’яті видатного комедіографа XVII століття пропонуємо вашій увазі прочитати дуже смішну і повчальну комедію «Міщанин шляхтич», де автор блискуче відповів на питання: чи варто торгувати честю та гідністю заради високого титулу. Звісно, ні - і історія пана Журдена тому яскравий приклад. Він так хотів стати дворянином, що втратив і здоровий глузд, і добре ім'я, і честь з гідністю. Він став посміховиськом.  


   Над Журденом сміялися, його використовували у своїх корисливих цілях інші - і дворяни, і вчителі, яких він наймав і яким платив чималі гроші, і навіть ремісники. У цьому всі вони дуже схожі: і граф Дорант, що без сорому брав у Журдена гроші у борг і не віддавав, і кравець, який переконував Журдена, що "усі дворяни таке носять", і той вірив.
   З одного боку, Мольєр висміював пихатість та довірливість Журдена, а з другого - підлість та нечесність інших персонажів. Адже Журден не дурний: дурні не заробляють великі гроші. Він просто занадто довірливий і осліплений своєю мрією стати шляхтичем.

   Журден так і не отримав жаданого дворянства. Замість цього, він позбувся і грошей, і репутації. Навряд чи дворянство варте цього. Комедія доводить, що гарна людина у любому статусі гарна, а підла - завжди підла. Крім того, людина, яка захоплюється фальшивими цінностями та соромиться бути собою, завжди буде смішною - як пан Журден. 


                                                                                                                                        dovidka.biz.ua
      Безсмертна комедія популярна уже більш як триста років. Вона актуальна і сьогодні, бо як багато таких Журденів засідає у всіх царинах суспільного життя, що намагаються видавати себе не за того, ким ти є насправді. 

     Читайте, насмієтесь досхочу!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Гордість української сучасної літератури