Найвпливовіший письменник усіх часів


    9 жовтня виповнюється 475 років від дня народження видатного класика світової літератури – Мігеля де Сервантеса.

   Мігель де Сервантес Сааведра – іспанський новеліст, драматург, поет та класик світової літератури, відомий, передусім, написанням знаменитого на весь світ твору «Пригоди Хитромудрого іда́льго Дон Кіхо́та з Лама́нчі», який багато критиків називають першим сучасним романом та одним із найкращих творів світу.

   Роман Мігеля де Сервантеса збагатив культуру Європи. Імена його персонажів: Дон Кіхот, Санчо Панса, Дульсінея відомі практично кожному європейцю. В українській мові, наприклад, вживається дієслово «дон-кіхотствувати», яке означає боротися за шляхетну, але безнадійну справу, поводитися як лицар навіть собі на шкоду.Успіх «Дон Кіхота» перетворив твір Сервантеса на взірець «сучасного роману» — приклад для письменників наступних століть; а також роман служив джерелом натхнення не тільки в літературі, а й в музиці та живописі, набагато пізніше, надихаючи Пабло Пікассо та Ріхарда Штрауса.

   Літературна спадщина Мігеля де Сервантеса складається з творів, писаних у різноманітних жанрах: «Повчальні новели» (тринадцять оповідань у супроводі зверненого до читача пролога та вірша-присвяти); віршована трагедія «Нумансія» (про спробу римських завойовників оволодіти фортецею, захисники якої чинять героїчний опір); дев'ять написаних прозою «Інтермедій» (коротких драматичних творів); поема «Подорож на Парнас» (в якій йдеться про уявну мандрівку автора на міфологічну гору, місце перебування бога поезії Аполлона і муз.); також широко відомими стали його твори «Галатея» та роман «Мандри Персілеса і Сигізмунди», що була надруковані уже після смерті автора.

   Шановні користувачі! Ви можете ближче познайомитись з творчістю Мігеля де Сервантеса, найзнаменитішого іспанського письменника, та знайти інформацію про його цікаве і нелегке життя у нашій бібліотеці. Чекаємо на Вас за адресою: м. Житомир  вул.Хлібна, 29

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Гордість української сучасної літератури