"Здоров'я - мудрих гонорар"

rda-m-p.gov.ua
«Здоров'я - мудрих гонорар» -цитата французького поета  П'єр Жана Беранже (1780-1857) актуальна і в наш час.
   Людство  з  давніх-давен  усвідомило  ціну  здоров’я,  присвячуючи  цій темі мудрі  думки,  які  слугують  засобом  передачі  знань  і  досвіду старшого  покоління молодшому. З  розумінням  цінності  здоров’я  і руйнівних  наслідків  шкідливих звичок випливає думка про необхідність дбайливого ставлення до власного життя.
   Наша бібліотека постійно проводить серед молоді різноманітні акції та масові заходи з пропаганди здорового способу життя. І сьогодні, напередодні Всесвітнього дня без тютюну ми ще раз нагадаємо вам про шкідливість куріння.
   Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією здоров’я і відзначається 31 травня кожного року.
     У тютюні і тютюновому димі міститься 1200 шкідливих речовин. За 1 секунду на землі викурюють 300 тис. цигарок.

    В Україні палить близько 11, 5 млн жителів. Кожен четвертий школяр починає курити у віці 10 років. Куріння серед молоді є сучасним своєрідним стилем поведінки як серед юнаків, так і серед дівчат. У той же час воно сприяє розвитку цілого ряду захворювань і призводить до передчасної смерті.
   Особливо негативно паління впливає на жінок. Відомо, що жіночий організм дуже сприятливий для таких поганих звичок як куріння і вживання алкоголю. Існує сумна статистика, згідно з якою на 100 новонароджених малят, матері яких під час вагітності палили, четверо помирають протягом першої доби після народження
  Важливо розуміти, що тютюнопаління впливає не тільки на курця, але і на все суспільство в цілому. Так, наприклад, у дітей, які проводять час у приміщеннях, де курять, частіше спостерігаються захворювання органів дихання, зростає ймовірність інших серйозних захворювань. Також дим від тютюну негативно впливає на обмін речовин в організмі підростаючого покоління. Якщо курець наражає свій організм на небезпеку усвідомлено, то навколишні люди стають заручниками шкідливої звички. З семи мільйонів людей, які щорічно помирають від тютюнової епідемії, 13% взагалі не курять.
   Електронні сигарети та нові пристрої для вживання тютюну шляхом нагрівання – це нові загрози для здоров’я. Щоб люди не кидали курити, тютюнова індустрія нав’язує нові вироби, які нібито є «менш шкідливими» або допомагають кинути курити. Насправді ж сучасні дослідження вказують на те,щоб вважати їх безпечними нема жодних наукових підстав. Тому експерти громадського здоров’я рекомендують заборонити їх рекламувати та продавати .
   День боротьби з тютюнопалінням – це привід ще раз задуматись, що для кожного з нас важливіше – здоров’я, чи сумнівне задоволення.
   Пам'ятайте, що курцями не народжуються. Ними стають люди, яких вчасно не застерегли, не зупинили, коли їхня рука потяглася до сигарети!!!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Гордість української сучасної літератури